Differensiering
Differensiering er noe positivt, og det må foreligge i treningshverdagen for at vi skal kunne gi alle spillere gode og sunne utfordringer.
For enkelhetens skyld kan vi ofte skille mellom organisatorisk differensiering og individuell differensiering. Den organisatoriske differensieringen er den mest brukte, selv om den ikke alltid er hensiktsmessig og nødvendig. Den individuelle differensieringen er kjernen til mestring, glede og god utvikling.
På de yngste årskullene er som regel det sosiale viktigere enn det å ha 100% differensierte treninger. Store svingninger i dagsform, interesse og utvikling gjør det også vanskelig å differensiere på de yngste årskullene. Når spillerne kommer i 8-9-årsalderen kan man gradvis bruke differensiering som virkemiddel i treningene, og gjerne tidligere om det er snakk om individuell differensiering. Fra 10-årsalderen vil man merke større forskjeller fra de sterke/mest interesserte og til de svake/mindre interesserte.
Oppvarming og individuelle tekniske øvelser
I illustrasjon A ser vi at gruppen er delt inn i to, hvor de presumptivt beste/mest interesserte spillerne (gule) og de tilsvarende svakeste/minst interesserte spillerne (blå) trener på hvert sitt område, og dette kaller vi for organisatorisk differensiering. I illustrasjon B er spillerne også delt inn i to grupper, men ettersom det er individuelle tekniske øvelser uten motspill kan de like gjerne være på samme område. Her gir trenerne ulike individuelle oppgaver til spillere med ulikt ferdighetsnivå.
Illustrasjon C er ganske lik B, men bare på ett stort område. Illustrasjon Å (!) er noe vi absolutt skal unngå ettersom det skaper et unødvendig skille og en definisjon av "gode" og "dårlige" spillere, og det medfører ikke noen fordeler man ikke får i B eller C.
Det man erfarer med illustrasjon B er at de minst interesserte/de som tuller mest blir mer skjerpet av å være sammen med de som har kommet lengre og er mer interesserte og dedikerte, og dette er den anbefalte organiseringen. I illustrasjon A kan det fort bli at de blå spillerne tuller og tøyser mer ettersom det ikke er noen form for indre justis.
Tilpasset smålagsspill og øvelser med motspill
For at man skal kunne bli god og oppleve mestring og utvikling er det avgjørende at man får oppgaver og utfordringer tilpasset sitt nivå. I deløvelser og småspill hvor det er et spill-motspill (to lag) bør man ofte differensiere. Man bør ikke alltid gjøre det ettersom både de "svake" og "gode" spillerne er kompiser og synes det er gøy å spille sammen.
I illustrasjon D ser vi en kjent feil som kan skje i treningshverdagen. Her tar de nesten all trenerkompetanse og plasserer på den ene banen hvor de "gode" spillerne trener. "Røkla" får en halvveis interessert pappa eller mamma som har sine første timer på en fotballbane. Trenerressursene bør fordeles tilnærmet likt, og kullets hovedtrener skal følge opp begge grupper.
I illustrasjon E ser vi en potensiell fallgruve man kan gå i. De beste spillerne trener "alltid" med store mål og keeper, mens de andre må spille på små mål, uten keeper eller med utespiller i mål. Vi ønsker en fornuftig fordeling av keepere og store mål på begge grupper om man differensierer.
Illustrasjon F er oppskriften på dårlig stemning, dårlig utvikling og tidlig frafall. Her spiller de 14 beste spillerne 7v7 mens de fire svakeste får et hjørne på banen med små mål. Om dette gjøres gjennom hele treningen og på gjentatte treninger etter hverandre vil det skape et stort skille innad i gruppa. En slik løsning er dermed optimal om disse fire spillerne har en aktiv pause og rulleres inn i 7v7 gjennom treningen.
Det endelige spillet ("kampen")
På slutten av treningen spiller man som regel med to lag mot hverandre, og er man mange spillere gjør man dette på flere baner.
Et godt tips til interessant og engasjerende organisering er å spille med fire lag på samme bane. I illustrasjon G ser vi at de ivrige spillerne/de med gode ferdigheter (rød og lilla) har pause når de mindre ivrige spillerne/lavere ferdighetsnivå (blå og gul) spiller. På småbanespill med 2-3 minutters kamper opptil 5v5 kan de som hviler bare se på og heie, samt samle baller. Spilles det 7v7 eller større i 5 minutter eller mer bør de som hviler ha en aktiv pause med en form for rolig aktivitet med ball.
I en slik organisering kan man la rødt (ivrig/gode ferdighetsmessig) og blått (mindre ivrig/svakere ferdighetsmessig) være på "samme lag". På denne måten skapes det et engasjement på tvers av gruppene, og alle føler seg sett gjennom hele treningen. Målene rødt og blått scorer regnes sammen, samt målene lilla og gult scorer.
Viktige punkter
- Differensiering er bra!
- Organisatorisk differensiering gjøres ikke i oppvarmingsøvelser, individuelle tekniske øvelser (f. eks. sjef over ballen) eller øvelser uten motspill. Her er det individuell differensiering som gjelder.
- Fordel trenerressursene (hovedtrener er ansvarlig for alle).
- Fornuftig og rettferdig fordeling av baneplass.
- Fornuftig og rettferdig fordeling av store og smål mål, samt keepere.
- Ikke ha faste grupper over lengre tid (selektering).